Ada DuaUjian keaslian Madu yg Paling Berkesan.
1) Panaskan Madu dalam senduk,
- Madu Asli : Setelah Panas madu bertukar warna coklat & berbuih dan tumpah ,setelah sejuk tumbahan tadi tak akan menjadi berbenang bilacuba diankat dgn lidi.
- Madu campur : Bila panas bertukar warna tapi tak tumpah,setelah sejuk akan nampak macam bebenang bila akat dgn lidi.
2) Test dgn seketul isi ikan dan simpan dalam balang yg tertutup selama 2 minggu.
- madu Asli : ketulan isi ikan menjadi kecil tapi tak busuk.
- Madu campur :Ketulanisi ikan sama saizenya tapi berwarna hitam & busuk.
Cara Test madu Kebiasaan dilakukan orang ramai tak begitu tepat,ini disebabkan kandungan air dlm madu tinggi.jika madu itu diambil pada musim hujan maka kandungangan air lebih banyak danujian yg dilakuakn tak berkesan. contohnya :
- Test atas tisu : Asli tak nampak basah. tapi jika madu itu diambil musim hujan maka ujian ini tak tepat.
- Letakan madu asli dalam peti tempat beku : Asli tak beku. klu kandungan air tinngi ia tetap beku walaupun asli.
- Semut : Asli tak ditanggi semut.klu asli itu kandungan airnya tinggi disebaliknya berlaku.
- Kuning telur mentah.: Asli nampak kuning telur separa masak tapi klu madu campur di campur dgn cuka ia akan menunjukan separa masak.
Emmm…!!!
No comments:
Post a Comment