search

Saturday, February 6, 2010

10 Jenis Mkn Antikolesterol

 1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses.
Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat
galian.Ia juga Dpt menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya
kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan
kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)


2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn
zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan
kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis
labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan
kolestrol.


3. BUAH KERING
Antara pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling
banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan
lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid
juga boleh diperolehi dalam teh, brokoli, tomato, bawang serta delima.


4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk
membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan.
Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum
jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku
lemak dlm badan.


5. IKAN TUNA
termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan
makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan
kadar kolestrol LDL.


6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya
dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak
merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan
jantung.


7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing,
kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya
mencegah kolestrol LDL dlm tubuh.

No comments:

Post a Comment